Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.madkundskabsforum.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

De officielle kostråd

Der er mange, der gerne vil gøre sig kloge på kost, mad og måltider, men det hviler ofte ikke på videnskabelig evidens. Det gør de officielle kostråd.

Nye kostråd
Ernæringsoplysningen i Danmark, og resten af Norden, bygger i høj grad på de nordiske næringsstofanbefalinger. Anbefalingerne har været en væsentlig byggesten for de nye danske kostråd. Næringsstofanbefalingerne bruges også som basis for det nordiske nøglehulsmærke.  

På de fleste områder indebærer de nye nordiske anbefalinger ingen ændringer sammenlignet med anbefalingerne i den 4. udgave fra 2004, redigeret i 2005.

Den væsentligste ændring er, at anbefalingerne lægger større vægt på kvaliteten af fedt og kulhydrater end på mængden. Det mættede fedt bør udskiftes med det umættede fedt, og kulhydraterne i kosten bør i større udstrækning komme fra fiberrige produkter som fuldkorn, frugt, bær og grøntsager.

Undervisningsmateriale
På Fødevarestyrelsens hjemmeside altomkost kan man finde et undervisningsmateriale om de nye kostråd. Det omfatter lærervejledning og elevmateriale bestående af en opgavesamling med sjove og involverende opgaver.

Materialet er til 5. – 6. klassetrin.

Man kan også finde en lille film om de nye kostråd.